top of page
Search
  • Writer's pictureMachteld van Bronkhorst

Carmen IJmuiden/Rotterdam

Updated: Oct 14, 2018

Georges Bizet/Henri Meilhac/Ludovic Halévy bewerking Olaf Mulder


Een mooi voorbeeld van ‘community art’ , een productie waar ik echt trots op ben is onze Carmen IJmuiden/Rotterdam uit 2014. Dramaturg Olaf Mulder maakte een bewerking van Bizet’s Carmen (de oorspronkelijke versie met gesproken teksten) waarbij die teksten juist geschrapt werden en de vaart in de voorstelling puur uit de muziek wist te halen. We kozen voor een andere setting – het originele verhaal speelt zich af in een sigarettenfabriek. Carmen werkt in dit verhaal in een visfabriek in IJmuiden. We kozen ervoor zowel de schouwburg Velsen als de Rotterdamse Schouwburg volledig leeg te trekken, alle afstopping eruit en alleen een bouwsteiger en lange tafels om de fabriek vorm te geven.


Escamillo -oorspronkelijk een stierenvechter - was nu een kooivechter en het idool van alle fabrieksarbeiders. Uit het oorspronkelijke verhaal waren de smokkelaars bewaard gebleven en de “zigeuners” nu de buitenlandse werknemers die in de visindustrie werken. Maar uiteindelijk draait het verhaal om de mooie en onorthodoxe Carmen die haar eigen lot wil bepalen en niet terugschrikt voor drastische middelen.


Schouwburg Velsen en Rotterdamse Schouwburg maart/april 2013.

Velser Opera Gezelschap Bel Canto en Ropera (koor van de Rotterdamse Opera) en orkest van de Utrechtse Muziek Academie o.l.v. Marco Bons. Kinderkoor en dansgroep van het Velser Kunstencentrum, Operakids Amsterdam. Met: Anna Traub, Maartje Rommeloo, Harald Quaaden, Wiebe Pier Cnossen e.a.

Bewerking en dramaturgie Olaf Mulder; Licht Michel van Rijn; Regie en vormgeving Machteld van Bronkhorst.


Comments


bottom of page